Musea

Musea die allemaal hun eigen verhaal vertellen.

Musea

Voor een gemeente met zo'n 34.000 inwoners beschikt Schouwen-Duiveland over heel wat musea die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Heb je een keer zin in wat anders dan het strand, loop dan eens een museum binnen.

Bijvoorbeeld in Renesse waar je het blikkenmuseum De Blikvanger aan de Capelweg 18 kunt vinden. Hier staan doorlopend zo’n vierduizend blikken geëxposeerd, vaak met een actueel thema. Als privémuseum is het blikmuseum beperkt open, informeer even bij de VVV Schouwen-Duiveland naar de openingstijden.

In Zierikzee zijn drie musea te vinden. Het onlangs geheel vernieuwde Stadhuismuseum in de Meelstraat laat de geschiedenis, rijkdom en armoede van Zierikzee zien. In de Visstraat vind je het enige Cameramuseum van Nederland. En de Museumhaven(Oude Haven) met de Stad & Commerciewerf (Vissersdijk) heeft de (restauratie van) oude Zeeuwse schepen als onderwerp.

Bij het krekengebied van Ouwerkerk ligt het Watersnoodmuseum, gehuisvest in de vier caissons die het allerlaatste dijkgat van de ramp van 1953 dichtten. Recentelijk zijn een deel van de derde en de gehele vierde caisson opnieuw ingericht. De vierde caisson richt zich met touchscreen-tafels, grote schermen en een serious game, op een veilige toekomst met water.

In Bruinisse leer je in de Brusea – bestaande uit het Visserijmuseum en de Oudheidskamer – alles over het leven van de mosselvissers en hoe de mensen in de 18de eeuw leefden in het dorp.
Dat wordt ook duidelijk in Goemanszorg, in Dreischor. Dit landbouw- en streekmuseum is gevestigd in een oude boerderij en laat zien hoe het boerenleven er ruim honderd jaar geleden uitzag en de invloed van de mechanisatie op de landbouw.

Het rijke maritieme verleden van Brouwershaven is te zien in het Brouws Museum aan de Haven Zuidzijde. Iets buiten Brouwershaven, in Den Osse, ligt het Mini Martitiem Museum Den Osse. Tot een aantal jaren terug was dit te vinden in Viane bij Ouwerkerk. De collectie is geheel samengesteld door Joop van der Marel, schipper op partyschip Grevelingen. Waar overigens ook veel museumstukken te zien zijn.
Terug naar de westkant van Schouwen, kun je in Burgh de Burghse Schoole bezoeken, waar onder andere een klaslokaal ingericht is in stijl van 1920. In Haamstede ten slotte, is ook een privémuseum te vinden dat zeker een bezoek waard is: het brilmuseum Ogen Tekort. Dit museum is alleen op afspraak te bezichtigen.

De openingstijden en andere informatie is te vinden op www.museaschouwenduiveland.nl (geldt niet voor de drie privémusea).