Renesse Nachrichten Derde Fjoertoer opnieuw een succes

Derde Fjoertoer opnieuw een succes

18 September 2016

PZC zondag 18 september

RENESSE – Zaterdagavond 17 september vond voor de derde keer op rij de Fjoertoer plaats in Renesse. Met ruim 3000 deelnemers was het wandelevenement uitverkocht. Wandelaars konden kiezen tussen een parcours van 9 of 16 kilometer en waagden zich aan een donkere tocht langs lichtgevende kunstobjecten en muziek in de duinen, op het strand en de omgeving van Renesse.

Vriendinnen Louise en Elly uit Goes en Heinkenszand doen voor het eerst samen mee. Ze wandelen de 16 kilometer en hebben er inmiddels zo’n 5 achter de rug als ze even kort pauzeren op de Hogezoom. Moeite hebben ze niet met de wandeling. Ze zijn dan ook goed uitgerust met stevige wandelschoenen en stokken. Louise: “We hebben samen al heel wat afgewandeld. Het leek ons leuk om het weer eens op te pakken. Een goede keuze want de sfeer is fantastisch. Je ziet dat er een hoop werk in is gestopt.” Of ze volgend jaar weer meedoen? Elly: “Absoluut, maar dan zorgen we ervoor dat we zelf mooi versierd zijn met lampjes.”

Renesse liet zich inspireren door Terschelling. Daar werd de Fjoertoer voor het eerst gelopen in 2008. Voor wie het zich afvraagt: de Fjoertoer dankt zijn naam aan de vuurtoren op Terschelling. Fjoer staat voor vuur en toer is toren in het Fries. Vroeger waarschuwde de fjoertoer de schepen in de omgeving van het Waddeneiland. Nu zijn het de kunstobjecten met vuur-, licht- en geluidseffecten die de wandelaars door het donker leiden.