Renesse News items Koning en Koningin komen naar Renesse

Koning en Koningin komen naar Renesse

24 September 2018

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekend gemaakt. De koning en koningin doorlopen een uitgebreid programma. Ze beginnen hun bezoek in Renesse bij strandpark De Zeeuwse Kust. Daar wordt het paar ontvangen door commissaris van de koning Han Polman en door Gerard Rabelink, burgemeester van Schouwen-Duiveland. Het koninklijk paar spreekt onder meer met recreatieondernemers en vertegenwoordigers van het masterplan Renesse over de verduurzaming van recreatie en toerisme. Na een korte wandeling over het strandpark worden zij bijgepraat over de manier waarop het eiland omgaat met duurzame energie (windenergie en getijdenenergie).

In Kerkwerve bezoekt het paar ‘Hof van Alexander’, voorheen een vervallen boerderij en nu een duurzaam hotel met een trainingscentrum voor de paardensport. Daar krijgen de koning en koningin een toelichting op de Zeeuwse kustvisie en natuurontwikkeling. Het hotel ligt aan de rand van Plan Tureluur, het natuurgebied waar veel verschillende vogelsoorten broeden.

Hoogaarzen
Vanuit de haven van Bruinisse maken de koning en koningin in een politieboot de overtocht naar Sint Philipsland. Bij de haven krijgen zij uitleg over de Zeeuwse hoogaarzen. Deze vissersboten behoren tot het Zeeuws cultureel erfgoed. Aan boord van de politieboot spreekt het paar over ontwikkelingen op het gebied van waterrecreatie en over criminaliteit op het water.

In Sint Philipsland worden Willem-Alexander en Máxima ontvangen door burgemeester Ger van de Velde van Tholen. Hier praat het paar met agrariërs, vertegenwoordigers van Proeftuin Precisielandbouw, Deltares, het waterschap en studenten over ontwikkelingen in de landbouw, zoals de verzilting van landbouwgrond, digitalisering en bodemanalyses.

Vergrijzing
Tijdens het bezoek aan Zorgcentrum De Schutse in Sint-Annaland horen Willem-Alexander en Maxima hoe Tholen omgaat met vergrijzing, ontgroening, leefbaarheid en behoud van voorzieningen. Het paar spreekt met inwoners, vrijwilligers en zorgverleners.

Daarna krijgt het koninklijk paar een rondleiding bij HEMI Winkelinrichting, gespecialiseerd in de afbouw en inrichting van winkels. Tijdens een bedrijvenmarkt maken zij kennis met ondernemers en vertegenwoordigers van gevestigde en nieuwe bedrijven en onderwijs uit de regio.

BRON: PZC 19.0
afbeelding: Lex de Winter