Renesse News items Ondernemers Renesse rollen nog nét de rode loper niet uit voor personeel

Ondernemers Renesse rollen nog nét de rode loper niet uit voor personeel

19 February 2019

RENESSE – Met 70.000 slapende gasten in de zomer is Renesse tijdens het hoogseizoen groter dan een stad als Middelburg of Terneuzen. Niet zo gek dat Renesser ondernemers staan te trappelen om personeel. Bij het dorpshuis van Renesse lag zaterdag tijdens de banenmarkt nog nét geen rode loper uit. Maar de boodschap was duidelijk. ,,We moeten nóg meer investeren in mensen. Dat is ons grootste kapitaal”, zei Anton Krijnse Locker van het organiserende Ondernemend Renesse aan Zee.

Die vacaturemarkt is nog maar een eerste aanzet, beloofde hij. De bedoeling is om het project digitaal door te trekken. ,,En misschien, maar dat zeg ik even vanuit mezelf, moeten we eens gaan denken aan de oprichting van een eigen uitzendbureau voor Renesse.” Want puur vanuit het dorp, dat zo’n 1500 inwoners telt, hou je de boel in Renesse niet draaiende. Tel daarbij op dat de Nederlandse arbeidsmarkt op dit moment gespannen is. Er is veel vraag naar medewerkers en maar weinig aanbod. Ook de samenleving is veranderd. ,,Mensen willen wel werken, maar ze willen ook chillen .

Toch valt er een hoop te ritselen, bleek tijdens het minisymposium voorafgaand aan de banenmarkt. Daar presenteerden onder meer Zuidhoek en Pontes Pieter Zeeman zich aan de ondernemers. Allebei organisaties die voortdurend op zoek zijn naar een wisselwerking met het bedrijfsleven. Helemaal in het straatje van wethouder Cees van den Bos. Hij benadrukte het belang voor Schouwen-Duiveland van het behoud van voortgezet onderwijs, een krachtig bedrijfsleven en de zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Dat grijpt allemaal in elkaar.”


Huisvesting

Arbeidskrachten van elders halen, kan ook. Idora Horeca Service voert zomers vijf bedrijfsbusjes vol uitzendkrachten vanuit Rotterdam richting het eiland. Zelfs internationaal zijn er mogelijkheden, deed Lilian Boot van het UWV uit de doeken. Dat gebeurt via de Europese organisatie Eures. Probleempje is wel de huisvesting, klonk het in reactie. Het is één van de knelpunten waar Ondernemend Renesse aan Zee ook de tanden in gezet heeft. Samen met de gemeente, Recron en Zeeuwland wordt onderzocht of het mogelijk is ergens tiny houses te plaatsen als onderkomen voor mensen die in het seizoen komen werken. Maar dat probleem is, volgens Krijnse Locker, deze zomer nog niet opgelost.


Schot in de roos

Wat wel al direct kan, is Renesse niet alleen richting gast maar ook richting (potentiële) werknemer op de kaart zetten. ,,In ze investeren, ze waarderen en ook kijken naar hun behoeften.” De druk bezochte banenmarkt leek in ieder geval een schot in de roos. Zo’n vijfentwintig bedrijven presenteerden er dik 90 vacatures. Niet alleen als stenciltje aan de muur maar ook door in gesprek te gaan met bezoekers. En voor wie z’n CV eens wilde oppoetsen: CV-dokter Kemal Metin van het UWV deelde tips en tricks uit. Weg met de handgeschreven velletjes en vergeet niet alles wat relevant kan zijn te melden. ,,Je moet de verborgen kwaliteiten en vaardigheden van mensen naar boven halen. Die kunnen precies zijn wat een werkgever zoekt.”


BRON:  Esme Soesman 17 feb. 2019