Renesse News items Over de hoofden lopen kan niet meer in Renesse

Over de hoofden lopen kan niet meer in Renesse

20 September 2017

Op een doordeweekse dag in september kun je niet meer over de koppen lopen, maar is er gemakkelijk een plekje te vinden op het terras. De schreeuwende meeuwen zijn nog niet te bekennen rondom de vishandel. Een paar grijzende stellen genieten van een vers ontbijtje bij de bakker. Als inwoner zul je het gevoel wel kennen. Het eiland is weer een beetje van ons.

Uitzicht

Tanja Krijnse Locker vindt het fijn als het weer rustiger wordt na de zomervakantie. ,,Al loopt het seizoen lang door hoor. Echt stil wordt het voorlopig nog niet. En dat is niet erg. We leven er ook allemaal van he?” Samen met haar man Anton woont ze boven slijterij The World of Drinks. ,,Anton is hier geboren en getogen en woonde nooit ergens anders. In 1997 begon hij hier de zaak. In 2001 kwam ik bij hem wonen vanuit Zierikzee en heb het stikgoed naar mijn zin.” Ze vindt dat ze het mooiste uitzicht van de straat heeft. ,,Ik zie alles hier het dorp in komen. Dan ga ik wel eens met mijn koffie voor het raam zitten. Ik houd wel van die bedrijvigheid in de zomer. Daarom ga ik hier ook nooit meer weg.” Wakker liggen van de drukte doen zij en Anton in elk geval niet. Zelfs niet als de kermis voor de deur staat. ,,We zeggen wel eens dat we in de zomer zo moe zijn dat we overal doorheen slapen. Alleen als er mensen in het gangetje naast het huis gaan staan kletsen kan dat wel eens vervelend zijn. De kermis vind ik juist een mooi gezicht. En het is maar vijf dagen op een jaar.”

Dominee

Ook dominee Piter Goodijk heeft geen problemen met die kermis. De naar eigen zeggen ‘ouderwets fulltime’ dominee woont al 21 jaar samen met zijn vrouw Ariene van Westen in de pastorie net achter de kerk. ,,Iedereen weet me hier goed te vinden. Daar moet je wel tegen kunnen als er om de haverklap iemand voor de deur staat, maar hiervoor woonden we in Utrecht en zijn als stadsmensen dus wat gewend.” Hun twee zoons van 23 en 27 zijn het huis al uit. Maar in het weekend komen ze terug voor hun sociale leven hier. ,,Ze hebben een echte Renessejeugd gehad, met veel uitgaan en gezelligheid.

Piter vindt de afwisseling van drukke zomers en rustige winters de charme van Renesse. Al zitten zij eigenlijk net buiten de echte drukte. ,,Ja, we hebben in de zomer de markt voor de deur. Maar dat is gezellig en levert ook plezier op. Marktkooplui vragen soms of ze stroom mogen gebruiken en er wordt wel eens een stroopwafel langsgebracht.” Piter ziet het aantal bezoekers van de diensten in de Jacobuskerk in de zomer verdubbelen. ,,Ik kom zelfs mensen tegen die ik dan nog vanuit Utrecht ken, dat is leuk. Het grappige is dat ik in de zomer anoniemer door het dorp ga. Dan groet je enkel die ene bekende dorpsgenoot. In de winter groet je dan bijna iedereen, omdat je ze allemaal kent, maar ook die ene Duitse toerist die je niet kent.” Volgens Piter staat Renesse meer en meer positief op de kaart. ,,De Jan van Renesseweg naar het strand is heel mooi geworden. We zijn bezig met het ontwikkelen van een sociaal cultureel plein rondom de kerk. En het centrum wordt in de toekomst autoluw gemaakt. Positieve dingen vind ik.”

BRON: PZC_ Mariska den Hartog 05-09-17