Renesse News items Strao is traditioneel feest en samenkomst oude bekenden

Strao is traditioneel feest en samenkomst oude bekenden

11 February 2019

De eeuwenoude Zeeuwse traditie ‘strao rieën’ (strandrijden) is bedoeld om de boze geesten te bezweren. Dat wordt gedaan door een rituele voetwassing voor de werkpaarden in de branding van de zee.

De Strao begint dit jaar twee weken eerder dan normaal. Dat weerhield honderd paarden met ruiters en publiek er zaterdagochtend niet van richting de overgang Jan van Renesseweg te trekken. Op het strand nam dominee Piter Goodijk de voetwassing voor rekening.

Met enige zelfspot werden de broekspijpen opgestroopt. ,,Zij plassen en wassen de koten”, declameerde Goodijk. ,,Hun poten gaan klapperen bij het dapperen door het watergeklater. De hoeven beproeven het vochtige zand, een lustige kwant. Een vrolijke ruiter zet het paard om, maar stuit er bij’ t stuivende zand.” De rest van de dag bracht Goodijk, zo liet hij vooraf al weten, door ‘in grote saamhorigheid op het dorp’. Waar zie je dat meer: een dansende dominee op klompen in het café?

Cees Leeuwenborgh en Ingeborg Boers uit Kruisland doen al achttien jaar mee met Strao in Noordwelle. ,,Dit was onze eerste keer Renesse”, vertelt Ingeborg als ze haar paard de trailer in manoeuvreert op het parkeerterrein Transferium. ,,De voeten zijn gewassen. Een leuke ervaring.”

Organisator Leo Gildevoet moest vanwege de wind de koek-en-zopie-tent op het strand strakker aanspannen. ,,Er sloegen geen paarden op hol. Met dank aan alle vrijwilligers liep het gesmeerd.” Dat doet het ook voor ruiter Pascal Groenendijk. Net als vorig jaar kroont hij zich tot beste ringsteker met zeven gestoken ringen. Hij blijft daarmee zijn vader Jaco voor, die wordt derde. De tweede plek is voor Jacolien Kiesenberg.

Patrick Troost bekijkt het ringsteken met een blikje bier in zijn hand en omgeven door vrienden en kennissen. De eigenaar van camping Julianahoeve in Renesse geniet. ,,Samenkomst van oude bekenden is toch mooi. Tijdens Strao ontmoet je bijvoorbeeld oude schoolgenoten. Dit festijn is traditie. Ik heb vaste campinggasten die meerijden en hier speciaal voor naar Renesse komen.”

De organisatie noemt Strao, vorig jaar erkend als immaterieel cultureel erfgoed, een folklore die nog uitsluitend in de westhoek van Schouwen-Duiveland voorkomt. ,,Een ritueel dat volgens terugvoert naar Germaanse en Keltische tijden. Werkpaarden die de hele winter op stal hadden gestaan, spoelden met het zeewater parasieten en kleine ontstekingen van hun behaarde voeten. Vroeger waren er vaste tijden, in deze modernere tijden minder.”

Wel zeker tijdens en na Strao is het drinkgelag. Hoe toepasselijk: ook in eetcafé Het Paard ging de tap open.


Bron: Provinciale Zeeuwse Courant  9-2-2019