Over We vertrekken voordat het licht is
Wim Hofman werd in 1941 geboren in Oostkapelle en woont al geruime tijd in Vlissingen. Hofman werd bekend met zijn boeken voor kinderen en ontving daarvoor verschillende prijzen, onder andere de Theo Thijssenprijs en de Max Velthuijs-prijs. Daarnaast schildert hij en schrijft hij poëzie, en levert hij sinds jaren elke week een bijdrage aan de PZC. In 2021 verscheen de bloemlezing: Er is altijd wel iemand.
Nu stelt hij bij Toonbeeld in Terneuzen een selectie tentoon van (vooral) zijn illustratief werk. In de tentoonstelling is een aantal illustraties opgenomen uit het boek We vertrekken voordat het licht is. Dit boek verscheen in 2021 en kreeg de Prijs van het Zeeuwse Boek.
Daarin onder andere een verhaal over een natuurhistorisch museum met daarbij afbeeldingen van waterdiertjes, onder andere een vrouwelijk exemplaar van de lepelworm. Het mannetje is zeer klein en leeft binnen het lichaam van het vrouwtje. Te zien is ook een afbeelding van een zeekomkommer en van een visje dat blijkbaar als schrijfmateriaal kan dienen…
Hofman exposeert ook nog andere illustraties, zoals stillevens met vissen, en dat in verschillende technieken. Enkele illustraties zijn eerder geplaatst in de PZC.
Ook is er een stormachtige zee te zien, een illustratie bij het verhaal over de ijsvogels in de Metamorfosen van Ovidius. Volgens Hofman betekent ‘ijsvogel’ watervogel. IJ is de oude benaming voor water. Ook in namen als de IJssel en de IJzer vindt men de lange ij in de betekenis van water terug. Misschien ook in de naam IJzendijke. Op de tentoonstelling is een extra lange IJ te zien, geschilderd op hout (twee delen). De tentoonstelling sluit mooi aan bij het thema van de Kinderkunstweek van dit jaar: Van druppel tot tsunami – water in de kunst. Een breed thema, dat zowel de zee of de oceaan behelst, een overstroming, een modderriviertje, waterdieren en waterlanders.