Renesse Zien & Doen Boswachterij Westerschouwen
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Geen tijden beschikbaar

Prijzen

Niet van toepassing

Over Boswachterij Westerschouwen

In het meest westelijke deel van Schouwen ligt het grootste bos van Zeeland, Boswachterij Westerschouwen. Dit gevarieerde duinbos is een heerlijk gebied om te wandelen, fietsen of paardrijden. Je vindt er vlinders, vogels, mossen, varens, grassen, kruiden en paddenstoelen. In sommige hoge dennen hebben haviken en buizerds hun nesten (horsten) gemaakt. Reeën, damherten en Shetland pony’s zorgen voor de begrazing.
In het bos liggen drie grote drinkwaterfiltratievijvers. Zij worden gevoed met water uit het Haringvliet en voorzien Schouwen-Duiveland van drinkwater.

Nog maar honderd jaar geleden zag dit gebied er heel anders uit. Er lag een door konijnen en schapen kaalgevreten en stuivende zandvlakte. Het zand bedreigde de omliggende weilanden, boomgaarden en bloembollenakkers. Om het verstuiven tegen te gaan, werden er vanaf 1920 Oostenrijkse en Corsicaanse dennen geplant.
Die dennen deden hun werk, maar zorgden ook voor een eenzijdige natuur. Bovendien horen zij hier eigenlijk niet thuis. Staatsbosbeheer zorgt tegenwoordig voor een meer gevarieerde natuur door een gericht kapbeleid waarna inheemse loofbomen als eiken, berken en diverse populiersoorten worden geplant.

Het grootste deel van het bos is vrij toegankelijk. De Meeuwenduinen zijn niet toegankelijk tijdens het broedseizoen dat duurt van 15 maart tot en met 15 juli. Buiten die periode mag je het gebied betreden over de gemarkeerde route.
Er zijn vijf gemarkeerde wandelroutes van drie tot acht kilometer die je kunt koppelen voor langere afstanden. Via enkele duinovergangen kun je ook nog een stuk strand meepakken. Ook voor mensen met een kinderwagen of rolstoel is een pad uitgezet.
Verder zijn er een ATB-route en men- en ruiterroutes in het bos te vinden.

De wandelingen beginnen bij de Excursieschuur bij de ingang van de boswachterij aan de Kraaijensteinweg. Deze is van mei tot oktober van 13.15 – 16.30 uur geopend. In de overige maanden alleen in het weekeinde en in de schoolvakanties. Bezoekers kunnen hier gebiedsinformatie vinden en koffie, thee of limonade kopen. Controleer na een boswandeling altijd even of je misschien een teek hebt opgelopen. Deze kun je verwijderen met een tekenpen. Teken kunnen besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.