Renesse Zien & Doen Duiken in Zeeland
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Geen tijden beschikbaar

Prijzen

Niet van toepassing

Over Duiken in Zeeland

Als je op vakantie bent in Zeeland besef je het misschien niet helemaal. Maar je bevind je in het mooiste duikgebied van Noordwest-Europa. Onder de waterspiegel van het Grevelingenmeer en de Oosterschelde is de natuur schitterend. Als je denkt dat je in een zwarte modderpoel springt vergis je je behoorlijk. Elk stukje van de bodem is wel bedekt met planten en dieren die daar doorscharrelen op zoek naar voedsel. We zien hier veel prachtige zeewieren, anemonen, zeesterren, vissen, krabben en natuurlijk kreeften. In het voorjaar trekken de Sepia’s massaal de Oosterschelde in om te paren en hun eieren af te zetten en zelfs in de winter zijn er een aantal bijzondere wintergasten, zoals de Snotolf.

Grevelingenmeer
Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van Europa. Door het stilstaande zoute water is het echt uniek. Beginnende duikers kunnen hier genieten van bijna alles wat Zeeland te bieden heeft onder water zonder dat ze rekening moeten houden met stromend water. Ook de geringe duikdieptes zijn ideaal voor de beginnende duiker. Ervaren duikers hebben zeker ook nog een uitdaging in het Grevelingenmeer. Sinds 2011 zijn er bijvoorbeeld enkele wrakken afgezonken speciaal voor duikers. De diepste hiervan ligt op ruim 25 meter diep en is een geweldig duikobject voor mensen die een extra uitdaging zoeken in het duiken. Je kunt er zelfs helemaal in. De wrakken raken snel overgroeid met allerlei planten en ook de eerste dieren hebben het inmiddels ontdekt. Af en toe zwemt er zelfs een zeehond rond het wrak.

Oosterschelde
De Oosterschelde is een gebied dat meer geschikt is voor de ervaren duiker. Door de getijdenstroming heeft het wel een enorme diversiteit in begroeiing en bewoning. Hier komen bijvoorbeeld de Sepia’s elk voorjaar naar hun geboortegrond terug om te paren en hun eieren af te zetten. De dijken lopen onder water uiteraard door en in de ondiepte vormen de grote stenen die daar liggen een ideale bescherming voor eitjes en kleine diertjes. Voor de echt avontuurlijke duiker zijn er ook een aantal uitdagende duikstekken met geweldige steile wanden waarlangs gedoken kan worden.
Bijna alle duikstekken in Zeeland liggen vlak langs de kant. Er worden dan ook niet veel bootduiken gemaakt. Je kunt gewoon met de auto overal naartoe rijden zodat je lekker vrij bent in je keuze van duikstek. Er zijn ook goed gidsen te koop in Nederlands en Duits met een goede beschrijving van alle duikplaatsen in de Zeeuwse delta. Je fles vullen is ook geen probleem. Op Schouwen Duiveland zijn tal van duikcentra waar dit kan en er zijn bovendien ook een aantal vulautomaten waar je 24 uur per dag zelf je fles kunt vullen.

Zeeland wordt met recht de Dutch divers delta genoemd!