Renesse Zien & Doen Filmtheater Zierikzee
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Nu geopend

10:30 - 20:00

Prijzen

Normale voorstelling

€ 9.00

Normale voorstelling (E-ticket)

€ 8.50

Kinder-/familievoorstelling

€ 6.50

Kinder-/familievoorstelling (E-ticket)

€ 6.00

Kortingspas

€ 25.00

Over Filmtheater Zierikzee

Aan de voet van de imposante “Dikke Toren” van Zierikzee vindt u het enige filmtheater van Schouwen-Duiveland: Filmtheater Zierikzee of kortweg fiZi.

Deze stichting is in 2001 opgericht met als doel een structureel hoogwaardig en gevarieerd filmprogramma te bieden voor een breed publiek. Vrijwel elke avond wordt er een recente kwaliteitsfilm vertoond. Voor filmliefhebbers die liever ’s middags naar de film gaan, is er elke dinsdagmiddag de fiZi-matinee. Op de woensdagmiddag draait een goede kinder- of jeugdfilm. Alle films worden geselecteerd op basis van inhoud en kwaliteit. Zo kort mogelijk na de landelijke première worden de films in fiZi vertoond. Een belangrijk deel van de programmering bestaat uit Europese films, waaronder Nederlandse kwaliteitsfilms. Daarnaast vertoont fiZi ook films uit de Verenigde Staten, Canada, India, Japan, kortom: uit alle windstreken.

Europa Cinemas

Dankzij de samenwerking met drie andere kleine filmtheaters in Zeeland: Cinéma Middelburg, Podium ’t Beest Goes en het Ledeltheater Oostburg is fiZi opgenomen in het Europese netwerk van filmtheaters. Europa Cinemas werd in 1992 opgericht met steun van het MEDIA programme (Creative Europe) en het Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC). Het is een filmtheaternetwerk dat zich richt op het vertonen van Europese films. Om deel uit te kunnen maken van het netwerk committeren theaters zich om een significant percentage Europese films te vertonen en speciale projecten voor jongeren te organiseren. Onderling wordt kennis gedeeld.

Accommodatie

De huidige accommodatie kan bogen op een rijke historie die nauw verbonden is met het oorspronkelijke herenhuis uit de 18de eeuw, gebouwd in Lodewijk XVe-stijl. Dit pand werd in 1840 ingrijpend verbouwd en geschikt gemaakt als zogeheten calicotweverij, die echter maar voor korte tijd – tot 1869 – in bedrijf bleef.

Daarna heeft het pand in de vele jaren daarna nog tal van andere bestemmingen gehad. In 2011 werd dit gebouw dat nog steeds bekend stond onder de naam ‘De Weverij’ gered voor de sloop toen nog net op tijd de bijzondere balken dakconstructie werd ontdekt. Daarin zijn zogeheten ‘Emy-spanten’ gebruikt, genoemd naar de Franse kolonel Armand Rose Emy. In het boek Lamineren zonder lijm dat ter inzage ligt in de foyer wordt de betekenis van deze constructie uitgelegd. Tevens wordt daarin benadrukt dat deze unieke ontdekking van bouwhistorisch belang is op Europese schaal. De Emy-spanten zijn ter plekke te aanschouwen in de foyer.

De filmzaal van fiZi is in 2011/2012 tegen De Weverij aangebouwd. De zaal is voorzien van 101 comfortabele stoelen, een digitale filmprojector en een 7 meter breed filmdoek. Tevens beschikt de zaal over een podium en geluids- en belichtingsinstallaties ten behoeve van theater- en muziekvoorstellingen.

Ringleiding

Een ringleiding is aanwezig.