Renesse Zien & Doen Oosterscheldekreeft
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Geen tijden beschikbaar

Prijzen

3-Gangenmenu

€ 64.50

Over Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Deltawateren die door de kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen wordt. De vangst is afhankelijk van wat de natuur de kreeft te bieden heeft aan voedsel, waterkwaliteit en watertemperatuur. Vooral dat laatste aspect is behoorlijk bepalend voor het aanbod tijdens het kreeftenseizoen.

De Oosterscheldekreeft mag gevangen worden vanaf de laatste donderdag in maart tot 15 juli. Zeker in die eerste weken kan het aanbod schaars zijn als het nog heel koud is. De Oosterscheldekreeft blijft dan op zijn plaats zitten en loopt niet in een fuik. De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek product uit de Zuidwestelijke Delta. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft door zijn gesoleerde en harde bestaan sterk wisselende temperaturen en zoutgehalte van het water een eigen DNA structuur heeft ontwikkeld. Kenners herkennen en waarderen de fijne smaak die hieraan gekoppeld is. De Oosterscheldekreeft wordt duurzaam gevangen. Vrouwtjes die eitjes dragen worden teruggezet, evenals te kleine kreeften. Door deze regels consequent toe te passen, blijft het aanbod voldoende; ook bij de groeiende vraag naar deze smakelijke kreeft.

Je kunt deze kreeft bijna niet verser eten dan in de restaurants rond de Oosterschelde, Grevelingen en het Veerse Meer, de drie vangstgebieden. ’s Ochtends in de fuik, ’s middags of ’s avonds op tafel. Een aantal gerenommeerde restaurants heeft zich verenigd in de Kring van de Oosterscheldekreeft. Zij presenteren tijdens het seizoen een gevarieerd Oosterscheldekreeftmenu aan. Geen menu is hetzelfde, de basis van de Oosterscheldekreeft en de prijs (€ 64,50 in 2019) zijn wel identiek. Ook wordt elk jaar een ‘kreeftwijn’ verkozen.