Renesse Zien & Doen Sportvissen
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Geen tijden beschikbaar

Prijzen

Niet van toepassing

Over Sportvissen

Renesse is een ideale uitvalbasis in de ‘Kop van Schouwen’, zoals het in de volksmond wordt genoemd, om uw sportvisserijhobby te beoefenen. Waar u ook bent er is altijd wel prachtig viswater in de buurt voor zowel de fervente zeevisser als de hartstochtelijke binnenvisser. Hier is alles wat er aan vis te vangen is. Alles inderdaad, want niet alleen zoutwatervis wil hier bijten; ’s zomers paling, schol, bot, tong, makreel, geep en zeebaar, maar ook ’s winters zijn er volop mogelijkheden voor het vangen van gul, schar en bot.

Renesse, met op enkele honderden meters afstand de Noordzee (strandvisserij) en op enkele kilometers afstand de Oosterschelde en Grevelingen (dijk- en bootvisserij), is een goed vertrekpunt. Het is altijd mogelijk een beschut plaatsje te vinden. Ook voor de bootvisserij biedt de Zeeuwse delta volop mogelijkheden. Verder zijn hier ook stukjes binnenwater waar karper, snoekbaars, voorn en forel welig tieren. Is er een idealer oord om uw edele vissport te beoefenen?

Verschillende visstekken

We beginnen onze stekken informatie 4km noordwaarts van Renesse. We komen dan terecht bij de spuisluis in de Brouwersdam. Populair bij sportvissers in de Grevelingen is het vissen op haring gedurende de maanden april t/m augustus. Aan de Noordzee zijde van de sluis vangt men links en rechts vaak grote botten en paling. Vervolgens belandt men op het 17km lange strand gedeelte tussen Scharendijke en Westenschouwen.

De unieke brede stranden bieden volop mogelijkheden voor het vangen van paling, platvis, makreel en geep in zomer en ’s winters vangt men gul, wijting en schar. Een voordeel voor de wat luiere visser, en wie is dat niet tijdens zijn vakantie, is dat de duinenrij tussen Scharendijke en Renesse smal is en daardoor de afstand tussen strand en parkeerterrein kort. Een iets langere wandeling heeft u nodig om op het niet ontsloten strand te komen tussen Renesse en (Nieuw) Haamstede.

Dit nog steeds niet ontdekte strand door zowel de hengelaars als de badende toerist is het prachtige zeer brede Verklikkerstrand. U kunt hier vaak in het hoogseizoen rustig vissen, terwijl de overige familieleden zich bezig houden met andere strandgenoegens. Verder zuidwaarts tussen het Vuurtorenstrand en de Stormvloedkering liggen goede visstekken waar het soms pittig kan stromen. Men vangt veelal hier ook zomers zeebaars en ’s winters gul.

In het Oosterscheldewater komen verassend veel vissoorten voor die na een dagje bootvissen een flink maaltje vis kunnen opleveren. Als kantvissers zullen we vooral genoegen moeten nemen met platvis (bot), paling en in de zomer geep. Maar een dagje bootvissen kan het aantal soorten flink uitbreiden. Bekende stekken zijn de dijkgedeelten tussen Burghsluis voor de Koudekerkse toren waar u bijna vanuit de auto kunt vissen, links en rechts van de Zeelandbrug en tussen Zierikzee en Ouwerkerk. Ook een goede reputatie genieten de stroomgeulen bij de slikken van Ouwerkerk.

Renesse beschikt in de directe omgeving over enige binnenviswatertjes die een goede reputatie genieten bij zowel de sportvisser als de wandelaar.

Vroonplas
Dit 7 hectare grote viswater op enkele honderden meters afstand van het centrum van Renesse biedt goede mogelijkheden op het vissen van karper, voorn, brasem, forel en paling.

Serooskerke
Ten zuidwesten van Serooskerke op 5km afstand van Renesse ligt het krekengebied ‘de Schelphoek’. In dit 60 hectare grote natuurgebied kan men wandelen maar ook zwemmen en natuurlijk vissen. De vissoorten die u hier kunt vangen in dit brakke water zijn paling en forel.

Zierikzee
Binnen de bebouwde kom van Zierikzee liggen de historische grachten. De te vangen vissoorten zijn karper, brasem, paling en snoek.

Ouwerkerk
Het viswater van Ouwerkerk is brak tot zout. De vissoorten die over het algemeen worden gevangen zijn forel en paling. Sporadisch vangt men hier nog wel eens een platvisje.

Visvergunningen

Wie lid is van een hengelsportvereniging is automatisch in het bezit van een VISPAS. Dit kan zijn een jeugdvispas (tot 14 jaar), een zeevispas (voor het zoute binnenwater) of de algemene vispas (voor het zoute- en zoete binnenwater). Deze vispassen vormen samen met het bijgevoegde boekje ‘Lijsten van Viswateren’ de vergunning. In deze lijsten zijn ook Grevelingen, Veerse Meer en Haringvliet opgenomen.

Veel binnenwateren zijn echter niet in deze lijsten behorend bij de VISPAS opgenomen, omdat ze exclusief toebehoren aan de plaatselijke visvereniging. Om in deze wateren te mogen vissen kunt u net als de vakantievisser een dag- of weekvergunning kopen. U kunt natuurlijk ook tussentijds lid worden van de plaatselijke visvereniging.Informatie over de VISPAS of dag- en weekvergunning krijgt u via de VVV kantoren, hengelsportvereniging of hengelsportwinkeliers.

WaterVergunninghouder   Nachtvisserij   Max. aantal hengels
HaringvlietJaNee2
GrevelingenJaNee2
Veerse MeerJaNee2
OosterscheldeVrij viswaterJa2
WesterscheldeVrij viswaterJa2
Noordzee (strand)Vrij viswaterJaOnbeperkt
Binnenwater algemeenJa

Nachtvisserij

Als het overdag niet geweldig is met uw visvangst dan moet u het zeker eens in de avonduren of ’s nachts proberen. Vooral de uitstekende consumptievissen zoals paling, gul en tong laten zich in het donker, wanneer ze aan het azen zijn, makkelijk verschalken. Zelfs echte verre worpen zijn aan het strand of dijk niet nodig. Zorg wel voor een goede verlichting.

Wintervisserij

De stranden van Renesse bieden uitstekende mogelijkheden voor de wintervisserij, zeker na een noordwesterstorm wanneer er veel kapotgeslagen schelpdieren tegen de stranden worden opgeworpen. De specifieke wintervissen die houden van lage watertemperaturen zoals kabeljauw/gul, wijting en schar komen dan vaak dicht onder de kust. Renesse beschikt over voldoende accommodatie vlakbij zee voor een onvergetelijke vismidweek of weekend. Het VVV kan u voldoende informeren.

Getijden

Voor de strandvisserij geldt als leidraad dat doorgaans de beste vangstresultaten worden bereikt een paar uur voor en paar uur na laagwater. Bij dijkvisserij is het tegenovergestelde, daar heeft men de beste resultaten bij hoogwater. Het vissen vanaf strekdammen, havenhoofden, golfbrekers en pieren liggend aan het strand of dijken heeft minder vangstinvloed op de getijden. Getijdenboekjes zijn bij iedere hengelsportzaak verkrijgbaar, in (regionale) kranten zijn getijdentabellen afgedrukt.

Weer

Stabiel bewolkt weer liefst enkele dagen uit de richting west of zuid heeft in het algemeen een gunstige invloed op de vangstresultaten. Vooral na winderig weer is het goed vissen vanaf de Zeeuwse stranden. Informeer bij de waterweerlijn voor meer informatie op tel. 0900-4008003.