Renesse Zien & Doen Stormvloedkering
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Geen tijden beschikbaar

Prijzen

Niet van toepassing

Over Stormvloedkering

Zeeland ligt voor een groot deel op of onder de zeespiegel. In 1953 waren de dijken slecht en laag en in de nacht van 1 februari van dat jaar stroomden grote delen van Zuid-West Nederland onder. De kans op een overstroming was toen 1 x per 80 jaar. De Deltawerken zorgen voor veiligheid door de aanleg van dammen en sluizen en het ophogen van dijken. Mede dankzij de kroon op de Deltawerken, de stormvloedkering in de Oosterschelde, is die kans nu minder dan 1 x per 4.000 jaar. Dit imposante bouwwerk is te bezoeken en van binnen en buiten te bekijken. Beton met een garantie van 200 jaar omringt u, stalen deuren van 45 meter breed verheffen zich en het getij raast onder u door. Een topattractie waar bovendien een kompleet themapark omheen gebouwd is: Waterland Neeltje Jans, het leukste waterpark van Nederland!

Waterland is een mengeling van zon, zee, natuur, historie, cultuur en techniek, gelegen op een kunstmatig aangelegd eiland in de Oosterschelde. Alles draait om het water, de vele mogelijkheden ervan en de strijd ermee. Behalve de doorlopende expositie zijn er attracties waaronder een zeehondenshow, een orkaanmachine, een 3D-film, het Moby Dick schip en een waterglijbaan. Centraal staat het indrukwekkende Delta-Plaza gebouw waarin de expositie en de horeca is gevestigd.

Uiteraard komt ook de ramp van 1953 uitgebreid aan bod. Ooggetuigen vertellen in geluids- en beeldfragmenten van hun schokkende ervaring in de koude februarinacht. Mensen verloren have en goed en betreurden 1835 slachtoffers. De tentoonstelling Ramp 1953 is geen technisch overzicht, maar een menselijk relaas. Samengesteld aan de hand van gesprekken met familieleden van slachtoffers, redders en politici uit die tijd, aangevuld met authentieke radioverslagen.