Duitsers annuleren paasvakantie, maar drukke zomer lonkt voor toeristische sector

25 March 2021

In Duitsland is vannacht de lockdown verlengd en wordt reizen afgeraden. Zeeuwse campings, minicampings en hotels zien dat Duitse gasten de boeking voor Pasen of de meivakantie annuleren of verplaatsen, maar ze verwachten dat later in het jaar ruimschoots goed te maken. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland langs verschillende verblijfsaccommodaties in Zeeland.

“Gasten zijn al sinds mei vorig jaar aan het boeken voor de periode van de meivakantie tot en met oktober”, aldus Baptiste van Outryve van Roompot. Driekwart van de woningen is verhuurd voor de meivakantie en die trend trekt zich door naar de zomer, volgens Van Outryve. Tegelijkertijd is het niet te vol op de parken, zegt hij, omdat woningen voor tien en twaalf gasten niet helemaal vol mogen vanwege de coronaregels.

Olav Davidse van Badhotel Renesse ziet een duidelijk verschuiving in de boekingen. “De Belgische en Duitse gasten verplaatsen hun boeking naar juli, augustus of september. Ze annuleren niet.” Hij verwacht een druk zomerseizoen.

 

Bij minicamping De Eschdoorn bij Renesse zien ze bijna alle Duitse boekingen voor Pasen geannuleerd worden. Pasen ziet er somber uit volgens eigenaar Peter van Es, maar voor de zomer zijn de verwachtingen goed. De vaste plekken zitten vol en ook naar de passantenplekken is veel vraag. Afgelopen zomer werd er soms dertig keer per dag gebeld voor de vijf flexibele plaatsen. Bij minicamping Luteijn bij Nieuwvliet komen de gasten hoofdzakelijk uit Nederland, dus zij merken niet veel van de Duitse lockdown.
De Nederlander en het weer

De ondernemers merken dat de Nederlandse toerist over het algemeen wat later boekt aan de hand van het weerbericht. “Het weer ziet er goed uit voor Pasen”, zegt Robbert Northolt van camping Scheldeoord in Baarland. Hij hoopt dat er nog Nederlanders gaan boeken voor het paasweekend, maar hij denkt niet dat die het gemis van de Duitsers financieel goed zullen maken.

 

Nederlanders wordt tot half mei afgeraden om naar het buitenland te reizen. Er geldt een negatief reisadvies voor de hele wereld tot half april. Dat zorgt mogelijk ook voor extra Nederlandse toeristen voor Zeeland. De reisrestricties rond corona hebben vorige zomer gezorgd voor een hoge bezetting bij de Zeeuwse accommodaties.

Zeeuwse Recron-voorzitter Arjen Brinkman van camping De Paardekreek bij Kortgene onderschrijft dat: “We moeten het nu echt hebben van de Nederlanders.” Het weer is volgens hem daarbij de bepalende factor.

Komende zomer?

Dat merken ook de hotels. “Ik kijk met een optimistische blik richting de zomer”, zegt Andrea Wesdorp van Strandhotel Westduin bij Koudekerke. De Nederlandse bezoeker voelt volgens haar de ‘ik-wil-weg-honger’ en boekt bij goed weer een weekendje weg. Als Nederlanders niet naar het buitenland mogen komende zomer verwacht het hotel die te kunnen verwelkomen. Als de grenzen wel open gaan rekent het hotel weer op veel buitenlandse gasten.

 

De grootste klapper qua reserveringen moet nog komen volgens Olav Davidse van Badhotel Renesse. Als besloten wordt dat vakanties komende zomer in het buitenland niet kunnen dan verwacht hij een roodgloeiende telefoon.


Share this page: