Gemeentelijke informatie

Schouwen-Duiveland telt 34.000 inwoners. De gemeente is geheel omringd door water, sterker: de gemeentegrond (48.894 ha) bestaat uit net iets meer wateroppervlak (25.791 ha) dan droog oppervlak (23.103 ha).

Er zijn twee steden op Schouwen-Duiveland te vinden: Zierikzee en Brouwershaven. Brouwershaven werd tussen de 16de en 18de eeuw aangeduid als “smalstad”. Dit is een Zeeuwse benaming voor zeven kleinere steden die wel stadsrechten hadden, maar die geen zitting mochten nemen in de Staten van Zeeland.

Verder omvat de gemeente zestien dorpen: Bruinisse, Burgh, Dreischor, Ellemeet, Haamstede, Kerkwerve, Nieuwerkerk, Noordgouwe, Noordwelle, Oosterland, Ouwerkerk, Renesse, Scharendijke, Serooskerke, Sirjansland en Zonnemaire.

Je vindt ook nog negen buurtschappen op Schouwen-Duiveland: Burghsluis, Brijdorpe, Elkerzee, Looperskapelle, Moriaanshoofd, Nieuwerkerke en Westenschouwen.

Schouwen-Duiveland is in 1997 ontstaan uit zes gemeentes: Brouwershaven, Bruinisse, Duiveland, Middenschouwen, Westerschouwen en Zierikzee. De naam verwijst naar de eilanden Schouwen en Duiveland waar tussen het water de Gouwe liep. In 1610 werd een dam aangelegd waardoor beide eilanden met elkaar verbonden werden. Het gemeentehuis staat aan de rand van Zierikzee.

Meer gemeentelijk informatie is te vinden op www.schouwen-duiveland.nl.