Renesse Zien & Doen Burgh-Haamstede
Beschikbaarheid
Het gehele jaar

Geen tijden beschikbaar

Prijzen

Niet van toepassing

Over Burgh-Haamstede

Op enkele kilometers afstand van Renesse ligt het aangrenzende dorp Burgh-Haamstede. De plaats is ruim twee keer zo groot als Renesse wat betreft aantal inwoners en bestrijkt een groot gebied in de Kop van Schouwen omdat de plaats is samengesteld uit de kernen Burgh, Haamstede, Nieuw-Haamstede, Westenschouwen en Burghsluis.

Ook Burgh-Haamstede ligt net als Renesse tegen de duinen aan en ook hier kunt u op verschillende plaatsen het strand op. De nadruk ligt op rust en natuurschoon. De kernen van Burgh en Haamstede zelf zijn gevormd rond de kerken en u vind er een flink aantal winkels. Ook de horeca is vertegenwoordigd met de nadruk op daghoreca, het nachtelijke uitgaansleven is geconcentreerd in Renesse.

Midden in het dorp, tegenover de kerk van Haamstede staat het prachtige Slot Haamstede. Een echt slot met een slotgracht en een rijke historie. Eromheen ligt een slotbos en een afwisselend natuurgebied en het duingebied de Zeepeduinen. Het loofbos is in de achttiende eeuw als parkbos bij Slot Haamstede aangelegd. Dat is nog te zien aan de lange lanen. Langzamerhand wordt het bos meer natuurlijk, maar de lanen blijven bestaan. Er broeden ruim dertig verschillende vogelsoorten in het bos en in de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog overwinteren vleermuizen. Het gebied is zonder gids beperkt toegankelijk en met een gids komt u op ongevenaarde plaatsen. Ook het slot zelf is beperkt te bezichtigen. De VVV kan u hierover verdere informatie verschaffen.

Nieuw-Haamstede is gebouwd rond de beroemde vuurtoren in één van de fraaiste stukjes Nederland die u kunt vinden. Uitgestrekte duinen en de breedste stranden die u ooit heeft gezien. In tegenstelling tot de korte strandovergangen in Renesse kunt u hier uitgebreid genieten van de prachtige duinen. Ook het zweefvliegveld is in Nieuw-Haamstede gesitueerd.

De andere zijde van het dorp is geheel ingesloten door polderlandschap met aan de zuidzijde het gehucht Burghsluis met een kleine jachthaven waar u ook kunt opstappen op één van de verschillende sportvis boten. Het uitzicht is er fantastisch, u ziet de imponerende Oosterscheldekering en de Zeelandbrug en aan de overkant is de kust van Noord-Beveland te zien.

In het nationale natuurpark De Oosterschelde komen de grote zandplaten bij laag water droog te liggen en de kans dat u zonnende zeehonden ziet is aanwezig. Richting de punt van het eiland vind u Westenschouwen. Hier bevind zich de kortste strandovergang, in de volksmond De Rotonde of De Trap genaamd. Eveneens kunt u hier de voor deze omgeving spectaculaire Boswachterij Westerschouwen bezoeken.